top of page
  • Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Münir Bilgehan

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

BU HASTALIKLARDAN KORUNMAK, TEDAVİDEN DAHA KOLAY!

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar toplumda genellikle dile getirilmeyen, tedavisi için hastaneye geç başvurulan veya tedavisi ertelenen, hastalar kadar toplum sağlığını da ilgilendiren hastalıklar olarak karşımıza çıkmakta. Dünyada ve ülkemizde yoğun bir popülasyonu tehdit eden bu hastalıklar gerekli önlemlerin alınmasıyla büyük ölçüde engellenebilir. Bu yazımda sizlerle cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaş yollarından ve korunma yöntemlerinden kısaca bahsedeceğim.

BU HASTALIKLAR NEDEN ARTIŞ GÖSTERİYOR?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, dünyadaki değişimlerle birlikte yoğun nüfus hareketliliği, teknolojinin hızlı gelişimi ve cinsel ilişkiye başlama yaşı gibi bir çok unsura bağlı olarak artık daha sık gözükmekte ve giderek yaygınlaşmaktadır.

“Ülkemizde hastalık nedeniyle damgalanma korkusu ve cinsel sağlığın konuşulmasındaki genel rahatsızlık gibi sebepler ise tedavi sürecini aksatmakta ve toplumda yayılımını daha da arttırmaktadır.”

KİMLER RİSK ALTINDA?


Cinsel hayatı aktif olan ve korunmasız ilişkide bulunan herkes bu enfeksiyonlara karşı risk altındadır.Bunun yanında cinsel yolla bulaşan hastalıkların başlangıç belirtilerinin genelde hafif olması ve kişinin günlük hayatını etkileyecek şiddette belirti vermemesi de hastalıkların toplumda kişiden kişiye sessizce ve hızla yayılmasını sağlamaktadır.Bugün için 40’dan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık olduğu bilinmektedir. Her hastalığın ise belirtileri ve tedavi yöntemleri farklıdır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan birine yakalanan bir birey tedavi edilse dahi, ikincil bir hastalığa yakalanma yatkınlığı ve olasılığı artmıştır. Bu nedenle bu hastalıklara karşı tedbirli olmak, şüpheli belirtilerde hekime danışmak hem kendimiz hem de toplumsal sağlık için önemlidir.

TEK BULAŞMA YOLU CİNSEL İLİŞKİ Mİ?


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar temel olarak korunmasız cinsel ilişki ve ten teması ile bulaşıyor. Diğer önemli bulaş yolu ise kan transfüzyonları. Bunun yanında anneden bebeğe gebelik ve doğum esnasında da bulaş olabiliyor.Fakat dikkat etmek gereken daha genel bulaş yolları da var. Gerekli sterilizasyonun yeterince sağlanmadığı takdirde dövme, piercing yanısıra manikür, pedikür epilasyon gibi kozmetik uygulamalarda ortak kullanılan aletler aracılığı ile de enfeksiyonların kişiden kişiye geçtiğini bilmekteyiz.

Bu sebeple cinsel yolla bulaşan hastalıkları sadece cinsel ilişkiyle sınırlamak yanlış olduğu kadar aile birliğine de zarar verme potansiyeli olan bir yaklaşımdır.

ÖNLEMİNİ ALMAK ZOR DEĞİL

Bu hastalıklardan korunmanın en temel yolu korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaktır. Kondom kullanımı bu hastalıkların önlenmesi ve çiftler arası olası enfeksiyonların geçişinin engellenmesi için en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir. Kondom kullanımı, şüpheli ilişkilerden uzak durmak ve mümkünse tek eşliliği tercih etmek, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanmamak için alınabilecek en önemli tedbirlerdir.


Ve unutulmamalıdır ki cinsel sağlıkta hastalıklardan korunmak her zaman için tedavi sürecinden çok daha basit ve kolaydır.

BU ŞÜPHELİ BELİRTİLER VARSA DOKTORA DANIŞAMAYI İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı bir cinsel yaşamın devam etmesi ve olası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kadınların jinekolojik, erkeklerin de ürolojik muayenelerini aksatmamaları gerekmektedir. Düzenli kontrollerin yanında kişilerin bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaları, gerek kendilerinde gerek cinsel partnerinde ki hastalık belirtilerini fark edebilmeleri sağlıklı bir cinsel yaşamın devamlılığı için çok önemlidir.

Değerli okurlar bu noktada sizlere cinsel yolla bulaşan hastalıklarda dikkat etmeniz gereken genel belirtilerden bahsedeceğim.

Bu belirtiler; - İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık sık idrara çıkma, - Genital bölgede yaralar, kızarıklıklar, özellikle siğiller, - Kötü kokulu ve renkli akıntı, - Genital bölgede yanma veya kaşıntı, - Karnın alt bölümünde veya kasıklarda ağrı, hassasiyet, - Ağrılı cinsel ilişki, - Erkeklerde testislerde ağrı, - Kadınlarda adet düzensizliği görülebilmektedir. Sizde veya partnerinizde bu belirtilerin görülmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden ilgili hekiminize danışmanızı öneririm.

Unutmayın cinsel yolla bulaşan hastalıklar sadece hasta olan kişiyi değil, partnerinide ilgilendiren, tedavisinde çiftlerin bütün olarak ele alındığı, çiftler arası dikkat ve sorumluluk gerektiren ve çift tedavisi ile daha hızlı sonuçlar alınan hastalıklardır.

ÜROLOJİDE SIKÇA SORULAMAYAN SORULAR

Değerli okurlar 15 yıllık hekimlik hayatım boyunca gözlemlediğim kadarı ile insanlar özellikle ürolojik hastalıklar ve cinsel sağlık konusunda uzman görüşü almaya, soru sormaya çekiniyorlar. Oysaki akıllarına takılan soruların ve sorunlarının bir çoğunun cevapları ve çözümleri biz uzmanlarda bulunmakta. Bu sebeple aklınıza takılan sorularınızı sormaktan, danışmaktan çekinmeyin. Sağlığın ilerlemesi ve daha sağlıklı bir toplum için ürolojide açıkça sorulamayan, dahası örtülü olarak sorulan tüm soruları bu köşede sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Dilerseniz sizler de bize sorularınızı iletebilirsiniz. Umuyorum karşılıklı ilerleyecek olan bu bilgi akışı bizleri daha sağlıklı günlere taşıyacaktır. Hepinize sağlıklı günler dilerim. CİNSEL SAĞLIK SORU-CEVAP

• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlık yapar mı? Enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde kadın ve erkekte bazı üreme organlarını etkileyerek kısırlığa neden olabilir.

• Çift kondom kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada daha etkili bir yöntem midir? Çift kondom kullanımı etkili bir yöntem olmamakla birlikte çok daha riskli bir uygulamadır. Kesinlikle önermemekteyiz.

• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur? Enfeksiyonun türüne ve kişinin bağışıklık durumuna göre hastalıkların belirti verme süreleri farklılık gösterebilir. Burda siz okurlara önerim genel belirtilerden biri veya bir kaçından şüphelendiğiniz ilk anda hekiminize danışmanız olacaktır.

• Hastalık tanısı koyulduktan ilişkiye girebilir miyim veya ne zaman girerim? Bu hastalıklarda konu olan enfeksiyonların yüksek oranda bulaştırıcılığı olması sebebiyle etkenin türüne ve uygulanan tedavi şekline göre hastalarımıza 4-6 hafta kadar cinsel perhiz önermekteyiz.



2 Nisan 2022 Şehir Gazetesi Cinsel Sağlık Köşe Yazısı

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page