top of page
  • Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Münir Bilgehan

Mesane Kanseri Nedir? | Tanısı | Tedavisi


Mesane Kanseri:


Mesane, idrar kesesi diye isimlendirilen her iki böbrekten idrar yolları (üreterler) vasıtası ile gelen idrarı depolayan balona benzeyen bir organdır.

Bu organın iç kısmından kaynaklanan kötü huylu tümörlere mesane (idrar kesesi) kanseri denir.


Belirtiler:


Mesane kanserinin en sık görülen ve en önemli belirtisi idrardan ağrısız kanama olması ve pıhtıların gelmesidir. Bunun dışında kanserin tiplerine bağlı olarak devamlı ağrılı idrar, devamlı idrar yaparken sonuna doğru yanma gibi şikayetler de görülür. Bazen kanama gözle görülmeyebilir ama idrar tahlilinde rastlanır.


Tanı ve Evreleme:


Şikayetlerin nedenini bulmak için tıbbi öykü ve fizik muayene yapılır.

Ek olarak idrar ve kan örnekleri tümör hücrelerini aramak için laboratuvara gönderilir.


Üriner Sistem Ultrasonografisi ile de çoğu zaman mesanede kitle teşhisi konabilir.

Birçok durumda kanserin varlığını ispatlayacak tek yol biyopsi almaktır.

Eğer kanser kitlesinin tümü biyopsi esnasında alınmışsa, kanserin hem teşhisi hem de tedavisi uygulanmış olacaktır.


Biyopsi sonucunda hastalığın /tümörün derecesi ve evresi (yüzeysel mi, invaziv mi) öğrenilmiş olur ve uygun tedavi seçenekleri konusunda hastaya bilgi verilir.


Tedavi Yöntemleri:


Cerrahi, mesane tümörünün genel bir tedavi yöntemidir.

Erken mesane tümörü, yani kasa yayılmamış kanser, TUR-M yöntemi ile tanı alırken aynı anda da tedavi edilebilir.

Mesane kas tabakasına yayılmış hastalıkta tek başına kapalı ameliyat (TUR-M) yeterli olmamaktadır. Böyle bir durumda cerrahi (radikal sistektomi) yapılır. Radikal sistektomi operasyonu, bazı kasa yayılmamış mesane kanseri vakalarında da (kasa yayılmamış tümör mesanenin büyük bir bölümünü kaplamışsa veya kasa yayılmamış mesane kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri başarısız kalıyorsa) uygulanabilir.


Radikal sistektomide tüm mesane, çevre lenf nodları çıkarılır.

Erkekte prostat ve onun komşuluğundaki aksesuar bezler (seminal veziküller) de çıkarılır. Kadında yumurtalıklar, rahim ve vajinanın bir kısmı çıkarılır. Mesane çıkarılınca doktor idrarın vücuttan atılması için yeni bir yol oluşturur.


Biyolojik tedavi (immünoterapi) ise mesane kanseri yüzeyel olduğunda kullanılır. Biyolojik tedavi, insan vücudunun normal koşullarda kanserle savaşmak için kullandığı doğal yeteneği kullanan tedavidir.


İntravezikal kemoterapi gibi biyolojik tedavi de nüksü engellemek için tek başına veya TUR sonrası uygulanabilir. Bu tedavi formu savunma sistemini tetikleyen BCG ismindeki maddenin mesaneye verilmesiyle uygulanır.

Cerrahi Tedavinin Yan Etkileri:


TUR-M yapılan hastaların idrarından kan gelebilir.

Hastalar ameliyattan sonra birkaç gün sondalı kalabilirler ve kısmen ağrı duyabilirler.

Fakat, bu ağrılar ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Ayrıca hastaların kendilerini yorgun ve halsiz hissetmeleri de normaldir.

Cerrahinin etkilerinden kurtulma süresi her hastaya göre değişir. Kasa yayılmış mesane kanseri sebebiyle Mesane tümüyle alınınca (radikal sistektomi), hastanın idrarını biriktirmek ve boşaltmak için yeni bir yola ihtiyacı vardır.

Bu amaçla birçok yöntem kullanılmaktadır. Hastanın ince bağırsağının bir bölümünü idrarın geçebileceği yeni bir yol yaratmak için kullanır. Üreterler bir ucuna ağızlaştırılır, diğer ucu da cilde verilir.

Bu yeni ağza stoma adı verilir. Stoma üzerine yassı bir torba yerleştirilir ve idrar bu torbada birikir. Radikal sistektomi uygulanan kadınlar çocuk sahibi olamazlar çünkü rahimleri de alınır.


Biyolojik Tedavinin Yan Etkileri:


BCG ile tedavi, mesanede rahatsızlık hissine neden olabilir. Bunlar idrar yaparken ağrı, idrar yapma hissi, ateş, yorgunluk hissi olarak tanımlanabilir.

Daha az görülen diğer bazı yan etkileri ise nezle gibi kas yorgunluğu, halsizlik, kusma, bulantı, iştah kaybı, ishaldir. Bunlar ciddi boyutlara ulaşabilir ve tedavi ile birlikte gerilerler.


Hasta Takibi:


Kanser tespit edilen hastalar düzenli aralıklarla kontrole çağırılırlar.

Mesane kanseri olan hastalarda eğer mesane alınmamışsa doktor düzenli aralıklarla mesaneye sistoskopla girip kontrol edecektir. Ayrıca hastaların idrarı kanser hücrelerini görmek için incelenebilir (sitoloji).


Takipte aynı zamanda kan testleri, bilgisayarlı tomografi, akciğer grafisi kullanılabilir.

Takip, kanser hastasına uygulanan tedavinin çok önemli bir parçasıdır, böylece eğer nüks olursa hemen tedavi edilebilme imkanı doğar.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page