top of page

Prostat Kanseri Tedavisi

  • Yazarın fotoğrafı: Op. Dr. Münir Bilgehan
    Op. Dr. Münir Bilgehan
  • 22 Ara 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 2 Şub 2022




Erken evre prostat kanseri için tedavileri:

  • Aktif İzlem,

  • Bekle-Gör,

  • Ameliyat,

  • Işın radyoterapisi

  • Brakiterapi.





Bazen, diğer tedavilerin uygun görülmediği ileri yaştaki erkeklere, radyoterapiden önce veya sonra hormon tedavisi uygulanabilir veya başlı başına hormon tedavisi uygulanabilir. En iyi tedavi yöntemine karar vermek her zaman kolay olmayabilir. Birçok faktör göz önüne alınmalıdır. Bunlardan en önemlileri:

  • Genel sağlık,

  • Prostat kanserinin evresi,

  • Prostat kanserinin derecesi,

  • PSA derecesi,

  • Tedavinin olası yan etkileri,

  • Olası yan etkilere karşı sizin görüşünüz ve kanseri kontrol altında tutmanın yararları için bu riskleri alıp alamayacağınız.


Prostat Tedavisinde Klasik Prostat Kanseri Ameliyatı (Açık Ameliyat) :


Radikal Prostatektomide açık ameliyatta tüm prostat bezi, karın bölgesinden veya testis torbası ile rektum arasından yapılan bir kesi ile alınmaktadır.


Operasyonun amacı tüm kanser hücrelerinden kurtulmaktır. Bu ameliyat sadece kanserin prostat dışını yayılmadığı durumlarda gerçekleştirilir. Ameliyat genellikle iyi durumda ve ciddi sağlık sorunları bulunmayan erkeklere önerilmektedir. Bu, yaşınız gençse, size ameliyat önerilebileceği anlamına gelebilir. Ancak her erkek ayrı ayrı değerlendirmektedir ve yaşı ilerlemiş erkeklere de ameliyat önerilebilir.


Operasyon genellikle ereksiyon olamamaya veya ereksiyon halini devam ettirememeye

(cinsel iktidarsızlık) ve çocuk sahibi olamamaya(kısırlık) neden olmaktadır. İdrar torbasını kontrol etmede de sorunlara (üriner inkontinansa) neden olabilir. Bu sorunların oluşma riskini azaltmak için bazen nerve-sparing prostatektomi adı verilen bir operasyon gerçekleştirilebilir.


Doktorlar hangi erkeklerin bu sorunlarla karşılaşacağını tahmin edemediği için, sizin daha öncesinde bu risklerin farkında olmanız önemlidir. Doktorunuz sizinle, ameliyatla ilgili bilgileri, olası yan etkilerini ve diğer tedavi seçeneklerini sizinle paylaşacaktır.


Avantajları: Prostat bezinin tamamen alınması erken kanserin yayılmasını önleyebilir ve bir tedavi olabilir. Radikal prostatektomi, hızlı ilerleyen kansere sahip erkeklerin yaşamını uzatabilir ancak küçük, yavaş ilerleyen kansere sahip erkeklerde, bu ameliyatın yararları belirsiz olup, büyük olasılıkla sadece genç erkeklere uygulanmaktadır.


Dezavantajları: Bütün ameliyatlar için kanama ve enfeksiyon gibi riskler mevcuttur. Ancak bu günlerde, cerrahlar yüksek derece yetenek ve deneyime sahipler ve bu risklerin gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Özellikle bu tip bir ameliyatta, idrar kaçırma ve iktidarsızlık gibi uzun dönem yan etkilerin görülme riski vardır.


Laparoskopik Teknik ile Prostat Kanseri Ameliyat (Kapalı Ameliyat):


Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de laparoskopik ürolojik cerrahilerin hikayesi yakın geçmişte önem kazanmış ve giderek yaygın şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Laparoskopi, karın içi ya da legen kemiğindeki organların cerrahi tedavisinde, geniş ameliyat kesileri (20 cm dolayında) yerine, birkaç adet -4 yada 5 adet- çok küçük (0.5-1 cm) lik deliklerden yerleştirilen borucuklardan kamera ve uzun-ince ameliyat ekipmanları ile yapılan kullanılan bir tekniktir.

Ayrıca laparoskopik cerrahide, ameliyat edilecek organların rahatlıkla görülebilmesini sağlayan, borucuklardan birinden yerleştirilen ve 1.5 cm. çapında olan, yüksek çözünürlüklü dijital teleskop-kamera sistemi kullanılmaktadır.

Bu teleskop – kamera sistemi ile vücut içindeki görüntü bir ekrana yansıtılarak, bu ekrandaki normalin yaklaşık 10-15 kat büyük görüntüsü eşliğinde cerrahi gerçekleştirilir.

Laparoskopik cerrahide kullanılan bu ufak delikler nedeniyle, laparoskopik cerrahi sonrası, açık cerrahideki geniş ameliyat kesilerine göre, çok az rahatsızlık olmakta ve daha estetik görünüm sağlanmaktadır.

Laparoskopi ile ameliyat sonrası ameliyat ağrısı ve bu nedenle ağrı kesici kullanımı, hastanede yatış süresi ve iyileşme süresi oldukça azalmaktadır.

Laparoskopik cerrahi de açık cerrahi gibi genel anestezi (narkoz) altında yapılmaktadır.

Laparoskopik cerrahi, hastalar açısından açık cerrahiye göre daha kolaylıklar sağlayan bir teknik olmasına rağmen, uygulanması için oldukça üst seviyede deneyim ve özellikle bu konu üzerinde edinilmiş geniş tecrübe gerektirmektedir.


Prostat Tedavisinde Robotik Prostat Ameliyatı (Kapalı Ameliyat):


Bazen, laparoskopik radikal prostatektomi bir makine yardımıyla gerçekleştirilebilir.

Bu yönteme Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı denmektedir.

Cerrah ve kamerayı hareket ettiren ve aletleri uzatan asistan yerine, bunlar için robotik kollar kullanılmaktadır. Robotik kollar incelikle, sabit ve kusursuz bir şekilde hareket etmektedir. Ulaşılabilirliğinin zorluğu ve yüksek maliyetleri sebebiyle Laparoskopik teknik kadar yaygın uygulanmamaktadır.

 
 
 

Comments


2022© | Powered by Melek Yılmaz Bilgehan

bottom of page