top of page
Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Münir Bilgehan

SORULARLA SÜNNET

SÜNNET TELAŞINDAKİ AİLELER, DİKKAT!


Sorularla Sünnet

Sünnet, dünyada gerek tıbbi gerekse geleneksel ve dini sebeplerle yıllardır uygulanan cerrahi bir işlemdir. Ülkemizde ise belki de en çok uygulanan cerrahi girişimlerin başında gelmekte olan sünnetin, toplum tarafından yeterince anlaşılmadığını düşünmekteyim. Bu sebeple, havaların ısınması ile birlikte birçok ailede sünnet telaşının başladığı şu günlerde, tarafıma sıkça sorulan sorulardan derlediğim bu hafta ki yazımı sizlerle paylaşmak istedim.

Sünnet Sağlık Açısından Faydalı mı?

Sünnetin idrar yolu enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Bunun yanında sünnetli erkeklerde penis başı kanseri 22 kat daha az görülmektedir. Diğer önemli bir etki olarak; sünnetli erkeklerin kadın partnerlerinin de rahim ağzı kanserine yakalanma oranı daha düşüktür. Sünnet, penis temizliğini kolaylaştırırken, penise zararlı bakteriyel ajanların tutunmasını önler ve enfeksiyon riskini büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Sünnet için ideal bir yaş var mı?

Tıbbi gereklilik halinde sünnet her yaşta yapılabilen bir operasyondur. Bununla birlikte çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arasında gerçekleştirilen sünnetin ruhsal travmalara ve erişkin hayatlarında cinsel problemlere yol açabileceği düşünülmektedir.

Bu sebepten mümkün olduğunca 2-5 yaş arası çocuklarda tıbbi bir durum yoksa penise bir girişim yapmamak gerekmektedir.


Sünneti kim yapmalı?

Maalesef toplulumuzda sünnetin basit bir işlem olduğuna dair yanlış bir kanı hakim. Bilmek gerekir ki sünnet diğer penis cerrahileri gibi özellikli, deneyim ve bilgi gerektiren önemli bir cerrahi işlemdir. Sünnet kesinlikle steril koşullarda hastanede, üroloji veya çocuk cerrahı uzmanlarınca yapılması gerekmektedir. Aksi durumda kanama, enfeksiyon, şekil bozukluğu, doku kaybı gibi telafisi güç sonuçlar kaçınılmaz olabilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın genelgesince uygunsuz ortamda hekim dışı kişilerce yapılan sünnette 5 yıla varan hapis cezası söz konusudur. Bu da protokollerce sünnetin ne kadar önemsendiğini vurgulamaktadır.

Lokal anestezi mi, genel anestezi mi tercih edilmeli?

Üroloji uzmanı olarak tecrübelerim doğrultsunda tıbbi bir gereklilik yoksa sünneti 6 yaş sonrası ve hafif sedasyon altında yapmaktayım. Sünnet sonrası komplikasyon riskinin daha az olması ve çocuk psikolojisi ele alındığında, bu koşulların öncelikli tercih edilmelisini önermekteyim. Her ne kadar sünnet ameliyathane koşullarında lokal anestezi altında yapılabiliyor olsa da, lokal anestezi altında yapılacak bir sünnette çocuk korku ve endişe duyacaktır. Sünnet esnasında çocuğun bu duygu durumu, ağrı korkusuna karşı duyduğu stres, cerrah ve ekibine acele ile işlem yapmaya sevk edecektir. Çocuğun yaşayacağı korku ve endişe ise bir travma etkisi olarak kalacaktır.

Peki hangi teknikle ne şekilde yapılmalıdır?

En çok uygulanan yöntem sünnet derisinin uygun uzunlukta kesildiği, sinirlerin korunduğu ve ardından kesilen derinin eriyen dikişlerle dikildiği cerrahi sünnet tekniğidir. Klemp yada sünnet halkası gibi bazı aletlerin kullanımı da kimi bölgelerde uygulanan, kabul görmüş yöntemlerdir. Sosyal medyada sıkça bahsedilen, ailelerce de sıkça sorulan lazerle dikişsiz sünnet veya kesim diye bir teknik ise yoktur.

İyileşme süreci nasıldır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sünnet sonrası yapılan pansuman yaklaşık 24-36 saat sonra ılık duş altında açılır. Hekim önerisinde 3 gün kadar ağrı kesici kullanılabilir. Ayrıca sünnet sonrası pansuman ya da dikişlerin alınmasına gerek yoktur.


Sünnet yapılmaması gereken durumlar nelerdir ?

Halk arasında peygamber sünneti olarak adlandırılan idrar deliğinin normalden aşağıda olduğu durumlarda, doğuştan gelen penis eğriliği ve şekil bozukluğunda öncelikli tedavi penisin cerrahi olarak düzeltilmesidir. Bu durumda olan çocukların tedavilerinde ameliyat sırasında sünnet derisinin kullanımı söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple bu rahatsızlıklara sahip çocuklara tedavileri öncesi kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.


Sevgili anne babalar sünnetin toplumumuzda yeri tartışılmaz. Ama maalesef bir üroloji hekimi olarak birçok hastamıza, bilinçsiz kimselerce yapılmış hatalı sünnet sonrası, penil düzeltme ameliyatları yapmaktayım. Sünnetin, hem manevi değeri hemde çocuğunuzun hayat boyu sağlığı açısıdan, siz ailelerde ne kadar önemli bir yeri olduğunu biliyorum. Sizlerin de bu cerrahi işlemin sadece uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini bilmenizi ve çocuklarınızı ilgili uzman doktorlara götürmenizi, uzman olmayan kişilerce uygulama yapılan birimlerden kesinlikle uzak durmanızı öneririm. Şimdiden sünnet telaşında olan ailelere ve çocuklarına sağlıklı ve mutlu bir süreç temenni ederim.


16 Nisan 2022 Şehir Gazetesi Köşe Yazısı :

http://sehirgazetesi.com.tr/yazarlar/munir-ali-bilgehan/sunnet-telasindaki-aileler-dikkat/4817/

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page